PROSTY MAKOWIEC BEZGLUTENOWY







Składniki

- pół puszki gotowej masy makowej (bez konserwantów i chemicznych dodatków)
- 700g obranych dobrych jabłek
-150g oleju kokosowego
-6 czubatych łyżek mąki ryżowej
-6 jajek 
-szczypta soli
-4 łyżki rodzynek (opcjonalnie)


Przepis

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i posyp mąką, aby ciasto nie przywierało. Obrane jabłka zetrzyj i zostaw na sicie, żeby odcisnąć sok. Ubij sztywną pianę z białek ze szczypty soli, a następnie odstaw ją na bok.
Olej kokosowy wymieszaj z żółtkami, makiem i mąką. Na koniec dodaj rodzynki, jabłka i w całość wmieszaj delikatnie pianę z białek.
Przełóż do formy. Piecz przez 1h.

Smacznego :  )












2 komentarze:

  1. Osobiście jadam mało ciast ale przepis wydaje się być ciekawy!
    Co z kategoriami "Motywacja" i "Lifestyle"?
    Bardzo podziwiam wasz styl życia.
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że w internecie można teraz znaleźć wiele fit odpowiedników słodkości :-) Może nie jest to zupełnie to samo, ale dlaczego by nie spróbować zdrowszej wersji :-)

    OdpowiedzUsuń