Quinoa, czyli komosa ryżowa zaliczana jest do grupy pseudozbóż – czyli ziaren niebędących zbożami, ale zawierających dużą ilość skrobi.
Właściwości:
- źródło wysokiej jakości białka roślinnego (zawiera ono komplet aminiokwasów, które powinny być przyjmowane wraz z pożywieniem)
- zawarta w niej lizyna pomaga w budowie chrząstek (a jest rzadko spotykana w produktach roślinnych!) dlatego komosa jest polecana osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej
- świetny dodatek do dań dla dzieci – bogata w witaminy
- stymuluje hormon wzrostu (dzięki związkom takim jak arginina i histydyna)
- ułatwia też przyswajanie się wapnia
- jest źródłem metioniny – aminokwasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który jednocześnie poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci (metionina jest często jednym ze składników suplementów diety poprawiających wygląd)
Quinoa w diecie:
Ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika!
Oznacza to, że dobrze sprawdzi się na diecie odchudzającej oraz dla diebetyków.
Komosa ryżowa nie zawiera glutenu !
Jest to szczególnie ważne, jeśli występują też inne alergie pokarmowe – quinoa jest wtedy świetnym składnikiem zrównoważonej diety, a także doskonałym urozmaiceniem w codziennym gotowaniu.
Jak można ją wykorzystać ? Quinoa sprawdza się zarówno na słodko jaki i wytrawnie....
Ależ apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń