Cykl : Poznajmy się od środka... QUINOA !



Quinoa, czyli komosa ryżowa zaliczana jest do grupy pseudozbóż – czyli ziaren niebędących zbożami, ale zawierających dużą ilość skrobi.

Właściwości:
- źródło wysokiej jakości białka roślinnego (zawiera ono komplet aminiokwasów, które powinny być przyjmowane wraz z pożywieniem)

- zawarta w niej lizyna pomaga w budowie chrząstek (a jest rzadko spotykana w produktach roślinnych!) dlatego komosa jest polecana osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej

- świetny dodatek do dań dla dzieci – bogata w witaminy

- stymuluje hormon wzrostu (dzięki związkom takim jak arginina i histydyna)

- ułatwia też przyswajanie się wapnia

- jest źródłem metioniny – aminokwasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który jednocześnie poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci (metionina jest często jednym ze składników suplementów diety poprawiających wygląd)

Quinoa w diecie:
Ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika!
Oznacza to, że dobrze sprawdzi się na diecie odchudzającej oraz dla diebetyków.
Komosa ryżowa nie zawiera glutenu !
Jest to szczególnie ważne, jeśli występują też inne alergie pokarmowe – quinoa jest wtedy świetnym składnikiem zrównoważonej diety, a także doskonałym urozmaiceniem w codziennym gotowaniu.


Jak można ją wykorzystać ?  Quinoa sprawdza się zarówno na słodko jaki i wytrawnie....


quinoa jako dodatek skrobiowy do obiadu  
łosoś+ duszona papryka i cebula






Quinoa jako otoczka dla Ratatouille z kabaczka [przepis klik]




Quinoa w składzie śniadania ze słoja 
przekładaniec : quinoa, jogurt naturalny, jagody, migdały, banany







Quinoa wykorzystana w deserze 
mix: winogrona, jagody goi, quinoa
na spodzie z przecieru z czerwonej porzeczkowej







Quinoa możesz zakupić w http://www.sklepvita.pl/







1 komentarze: