Składniki
- 150g mięsa mielonego z indyka
- 50g ogórka świeżego
- 20g cebuli
-1 puszka pomidorów krojonych
- 100g ryżu basmati
- oliwa z oliwek
- olej kokosowy
-dowolne przyprawy (papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, kolendra)
Przepis
Mięso mielone z indyka przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w cienkie paski. Na patelnię wrzucamy olej kokosowy, a kiedy się rozpuści mięso mielone i cebulę. W międzyczasie do gotującej i osolonej wody wrzucamy jedną saszetkę ryżu basmati. Kiedy cebula się zeszkli, a mięso usmaży zalewamy całość pomidorami z puszki i doprawiamy ulubionymi przyprawami, w naszym wypadku były to zioła prowansalskie. Mięso z sosem mieszamy i czeka aż zgęstnieje. Ogórka kroimy w kostki i polewamy oliwą z oliwek. Całość posypujemy kolendrą.
Uwielbiam makarony, ale opcja bez też wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńPyszne danie wasza wersja mnie zaciekawila. Sprôbuje innych potraw. Angelo
OdpowiedzUsuń