BEZGLUTENOWE MUFFINY PIERNIKOWE





Składniki


- 4 łyżki mąki ryżowej
- 280g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 szklanki mielonych migdałów
- 100g orzechów włoskich
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- ewentualnie do ozdobienia: dżem 100% owoców, ulubione owoce, orzechy, wiórki kokosowe

Przepis

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Posiekaj orzechy włoskie. Rozdziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną masę. W jednej misce zmieszaj jogurt naturalny z miodem i żółtkami, delikatnie dodaj do nich ubite białko, w drugiej mąkę ryżową z mielonymi migdałami, przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia, kakao i posiekanymi orzechami. Do suchych składników dodaj mokre i powoli mieszaj, tak aby masa była pulchna i jednolita. Następnie przelewamy masę do foremek muffinowych - tak do 3/4 ich wysokości wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 min. Gotowe i ostudzone muffiny możesz ozdobić dżemem z ulubionymi owocami, orzechami, czy wiórkami kokosowymi. 

Smacznego :  )












1 komentarze: