Orientalna zupa z batata z czarnuszką







Składniki:

- 1 batat
- 1 nieduża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- łyżka oliwy 
- 4 szklanki bulionu, rosołu lub wody
- pół piersi z kurczaka
- przyprawy: papryka słodka, kurkuma, oregano, kolendra 
- sól, pieprz, czarnuszka
- mala garść orzeszków ziemnych
- CRISPY ŻYTNIE (Kozi ser i rozmaryn)



Przepis:

Batata i cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zetrzeć. Batata, cebulę i czosnek podsmażać w garnku na oleju kokosowym przez 5-6 min- mieszając. Dodać przepłukaną na sicie soczewicę i przyprawy.Smażyć razem chwilę po czym wlać gorący bulion. Wszytko zagotować. Na wrzątek wrzucić pokrojoną pierś oraz garść fistaszków (nabiorą one miękkości) Gotować razem ok 15 min. Gotową zupę przelać do miseczki. Podawać z pieczywem chrupkim Crispy żytnim (ser kozi i rozmaryn). Smacznego : )






















1 komentarze:

  1. Mega mi się podoba jak teraz popularne są bataty. Zupa wygląda świetnie. Koniecznie muszę spróbować u siebie. :)

    OdpowiedzUsuń