Kotleciki z soczewicy i warzywne frytki










Składniki 
(na około 10 szt.)

3 jajka ugotowane na twardo
100g soczewicy czerwonej żółtej
100 g marchewki startej
jajko świeże
1 cebula
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
olej kokosowy
sól
pieprz

Frytki: 2 marchewki, seler, burak



Przepis:

  • Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • Gotową łączymy z: startymi na tarce jajkami, zeszkloną cebulą, startą marchewką (ktora dusila się z cebulą na patelni), solą i pieprzem. Do masy6 wbijamy jajko i dosypujemy zmielone płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy po czym formujemy kotleciki.
Na blachę kładziemy papier, smarujemy smalcem lub olejem kokosowym. Wykładamy kotleciki, pieczemy okolo 30-40 min (międzyczasie przekładamy kotleciki na drugą stronę).

Dodatkowo na drugiej blaszcze pieczemy słupki warzywne pocięte z : marchwi, selera, buraka. Posypane rozmarynem, pieprzem, solą, wymieszane z łyżka oleju kokosowego.






0 komentarze:

Prześlij komentarz