LEKKI KREM Z SOCZEWICY



  • SKŁADNIKI:
    200 G żółtej soczewicy
  • 1 marchew duża
  • 1 cebula duża
  • 1 seler
    1 pietruszka korzeń
  • 1 kostka rosołowa eko
  • sól
  • pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Na patelnii zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, po chwili dodać resztę drobno skrojonych warzyw. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 10 min., co chwilę mieszając. Wsypać suchą soczewicę. Doprawić solą, pieprzem, dodać  listek i ziele angielskie.Po wszystkim przesypać do garnka z gorącym bulionem (ok. 900 ml woda + kostka. Gotować 2h, aż składniki będą bardzo miękkie. Na koniec odcedzić bulion od warzyw. Warzywa zmiksować i ponownie wsadzić do bulionu- wymieszać. Dodać mleko kokosowe 1 puszkę i podgrzać przez około 5-10 min. aby wszystko się razem złączyło.

Można podać z kurczakiem, serem kozim, fetą.


Smacznego ! : )










0 komentarze:

Prześlij komentarz