- SKŁADNIKI:200 G żółtej soczewicy
- 1 marchew duża
- 1 cebula duża
- 1 seler
1 pietruszka korzeń - 1 kostka rosołowa eko
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Na patelnii zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, po chwili dodać resztę drobno skrojonych warzyw. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 10 min., co chwilę mieszając. Wsypać suchą soczewicę. Doprawić solą, pieprzem, dodać listek i ziele angielskie.Po wszystkim przesypać do garnka z gorącym bulionem (ok. 900 ml woda + kostka. Gotować 2h, aż składniki będą bardzo miękkie. Na koniec odcedzić bulion od warzyw. Warzywa zmiksować i ponownie wsadzić do bulionu- wymieszać. Dodać mleko kokosowe 1 puszkę i podgrzać przez około 5-10 min. aby wszystko się razem złączyło.
Można podać z kurczakiem, serem kozim, fetą.
Można podać z kurczakiem, serem kozim, fetą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz