BEZGLUTENOWY CHLEBEK BANANOWY





Składniki

- 4 średnie, dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady 90%
- 20 g żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki oleju kokosowego


Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i włączamy termoobieg. Produkty dzielimy na mokre i suche. Mokre produkty (banany, jajka, miód, olej kokosowy) mieszamy ze sobą i blendujemy. Suche produkty (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon) mieszamy i partiami, pomału wsypujemy do mokrych produktów. Czekoladę kroimy w kostkę i wrzucamy wraz z żurawiną do masy. Całość mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek wsadzamy do piekarnika na około 40 minut.

Smacznego :  )














7 komentarze:

  1. Dzisiaj mam zamiar przetestować ten przepis! Oby mi wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek bardzo smaczny. Nie mogłam nigdzie znaleźć mąki ryżowej więc zmieliłam ryż w młynku do kawy. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, wygląda świetnie, być może skorzystam z pomysłu! Super blog!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pyszne, zrobiłam już dwa razy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, przydałaby się informacja o kaloryczności tego chlebka :) Zrobiłam dzisiaj i nie bardzo wiem jak to policzyć. Dodać każdy produkt, który zastosowałam? Czy po wypieku te liczby idą jakoś ku górze?

    Swoją drogą – wyszedł przepyszny. Przepis całkiem łatwy i nawet taka amatorka jak ja... dała sobie z nim radę. Super składniki (wszystko to co lubię i jest zdrowe), krótki czas przygotowywania i... smak. Niebo w gębie! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń