DYNIA FASZEROWANA



Składniki

- 1 dynia hokaido
- 30 g pora
- 30 g papryki czerwonej
- 30 g cebuli
- 30 g marchewki
- 30 g pietruszki
- 80 ml mleka kokosowego
- 20 g mozzarelli 
- 1 paczka Trendy Lunch: Mhammas, grzyby leśne, groszek, tymianek
- olej kokosowy
- pół kostki rosołowej
- przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, kurkuma, cynamon, sól, pieprz, zioła prowansalskie


Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, ogonki odcinamy. Z wewnątrz usuwamy pestki i włókna. Następnie dynie wydrążamy, pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok. 1 cm, miąższ siekamy. Połówki dyni obsypujemy solą i ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika. Trendy Lunch: Mhammas, grzyby leśne, groszek, tymianek gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Cebulę, por, paprykę, marchewkę i pietruszkę kroimy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i smażymy na nim cebulę. Kiedy się już zeszkli dodajemy do niej paprykę i podsmażamy. Następnie dorzucamy do nich por, pietruszkę i marchewkę i posiekany miąższ dyni. W 50 ml wody rozpuszczamy pół kostki rosołowej i zalewamy tym warzywa. Gotujemy je na patelni aż do momentu kiedy staną się miękkie. Zalewamy je następnie mlekiem kokosowym, dodajemy przyprawy: kurkumę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, sól, pieprz i cynamon. Do warzyw wrzucamy ugotowany Trendy Lunch i całość jeszcze chwilę gotujemy. W momencie gdy dynia będzie już prawie upieczona dodajemy do jej wnętrza przygotowany farsz. Całość pieczemy w piekarniku jeszcze przez około 10 minut, na koniec pieczenia dodajemy na wierzch dyni pokrojoną mozzarellę. Całość możemy posypać kolendrą, bądź suszoną pietruszką.

Smacznego :  )









1 komentarze:

  1. Co? Kto? KOSTKA ROSOŁOWA? :D To kit a nie hit :P

    OdpowiedzUsuń