Składniki
Fit nachosy
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 6 łyżek oliwy
- 240 ml wody
-dowolne przyprawy (papryka, chilli, sól)
Krem z kukurydzy
- 3 kolby kukurydzy
- 500 ml wody/ bulionu
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- puszka mleka kokosowego
- 1 por
- 1 żółtko
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, imbir starty, kurkuma, czosnek, kolendra
- opcjonalnie jogurt naturalny
- 500 ml wody/ bulionu
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- puszka mleka kokosowego
- 1 por
- 1 żółtko
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, imbir starty, kurkuma, czosnek, kolendra
- opcjonalnie jogurt naturalny
Przepis
Fit nachosy
Fit nachosy
Łączymy mąkę kukurydzianą z pełnoziarnistą. Oliwę wraz z wodą podgrzewamy, czekamy aż przestygnie i wlewamy do mąki. Dodajemy przyprawy i ugniatamy ciasto. Podsypujemy blat mąką pełnoziarnistą i rozwałkowujemy na nim jak najcieńsze ciasto. Kroimy je na nachosy i układamy na blasze. Całość wkładamy do piekarnika na 200 stopni, na termoobieg, na około 10 minut.
Krem z kukurydzy
Łuskamy kolbę kukurydzy, w międzyczasie wstawiając wodę, bądź bulion do zagotowania. Gdy wywar zaczyna się gotować wrzucamy do niego kukurydzę i gotujemy około 15 minut (do miękkości). W międzyczasie odkrajamy korzenie pora i tniemy jego właściwą część. Pokrojonego pora wrzucamy do ciągle gotującej się kukurydzy i razem je gotujemy. Gdy kukurydza i por są już miękkie, dodajemy do nich oliwę i blendujemy całość na gładką masę. Wlewamy do niej mleko kokosowe, jedno żółtko i przyprawy. Całość ponownie blendujemy i mieszamy. Podajemy z nachosami i opcjonalnie z jogurtem naturalnym.
Super przepis! Chyba go wypróbuję!
OdpowiedzUsuń