BROWNIE Z MĄKI RYŻOWEJ



Składniki

- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła orzechowego 
- 50 g mąki ryżowej
- 60 g suszonych daktyli
- 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 50 g czekolady gorzkiej 90%
- szczypta soli
- szczypta chilli 


Przepis

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odkładamy do nasączenia na około 20 minut. Fasolę, masło orzechowe i jajka miksujemy. Dodajemy odsączone z wody daktyle, mąkę ryżową, kakao, proszek do pieczenia, sól, chilli i roztopioną czekoladę. Miksujemy całość na gładką masę.
Całość przekładamy do przygotowanej formy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut.
Smacznego :  )















6 komentarze:

  1. Mam pytanie. Chciałabym zrobić to Brownie ale niestety mam alergię na orzechy i masło orzechowe odpada. Czy jest to konieczne w przepisie czy można wybrać jakąś alternatywę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz z niego zrezygnować i dodać trochę więcej czekolady :)

      Usuń
    2. także mam alergię na masło orzechowe, dlatego w przepisach zawsze zastępuję je pastą sezamową (tahini). baaardzo polecam! ����

      Usuń
    3. Marks Do ale głos gnał jak sat ładne karton bardzo cm był nations bobym bardzo hobby studenckim by

      Usuń
  2. Znajdziecie jakiś zamiennik dla fasoli?.proszę

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo łatwy przepis i naprawdę fantastyczne Brownie wyszło ale mam prośbę, czy byłaby możliwość podania kcal przy każdym przepisie, pewnie by to ułatwiło wielu osobom które liczą kcal.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń