BROWNIE Z MĄKI RYŻOWEJ



Składniki

- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła orzechowego 
- 50 g mąki ryżowej
- 60 g suszonych daktyli
- 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 50 g czekolady gorzkiej 90%
- szczypta soli
- szczypta chilli 


Przepis

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odkładamy do nasączenia na około 20 minut. Fasolę, masło orzechowe i jajka miksujemy. Dodajemy odsączone z wody daktyle, mąkę ryżową, kakao, proszek do pieczenia, sól, chilli i roztopioną czekoladę. Miksujemy całość na gładką masę.
Całość przekładamy do przygotowanej formy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut.
Smacznego :  )















5 komentarze:

  1. Mam pytanie. Chciałabym zrobić to Brownie ale niestety mam alergię na orzechy i masło orzechowe odpada. Czy jest to konieczne w przepisie czy można wybrać jakąś alternatywę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz z niego zrezygnować i dodać trochę więcej czekolady :)

      Usuń
    2. także mam alergię na masło orzechowe, dlatego w przepisach zawsze zastępuję je pastą sezamową (tahini). baaardzo polecam! ����

      Usuń
    3. Marks Do ale głos gnał jak sat ładne karton bardzo cm był nations bobym bardzo hobby studenckim by

      Usuń
  2. Znajdziecie jakiś zamiennik dla fasoli?.proszę

    OdpowiedzUsuń