Chia, nazywana też Szałwią Hiszpańską to nasiona, po które sięga coraz więcej osób. Ze względu na ich duże korzyści odżywcze i prozdrowotne zaliczana jest równiez do ''superfoods''
Zalety :
- spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste, tym samym spowalniając wchłanianie cukrów, co jest korzystne zarówno dla diabetyków jak i odchudzających się,
- zawiera dużo kwasów omega 3 (więcej niż łosoś),
- jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (zawiera go więcej niż płatki owsiane),
- pełna antyoksydantów, witamin B3, B2, B1 oraz A, minerałów takich jak wapń, żelazo, potas, cynk, bor, miedź, fosfor, selen, sód,
- jest bezglutenowa,
- ma dużą zawartość białka 18g/100g nasion,
- 5 razy więcej wapnia niż mleko, 631g/100g nasion.
- jest dobrym wypełniaczem żołądka (namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym samym sytość)
- nasiona można jeść w całości lub je mielić i wykorzystywać w przygotowaniu puddingów, jako dodatek do wypieków, naleśników, jogurtów.
Można również przygotować kiełki, które będą doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek czy dań obiadowych. Jeśli decydujemy się na zjedzenie samych, surowych ziaren dobrze jest zalać je na około godzinę wodą – pokryją się one charakterystycznym śluzem. Można dodać je wtedy np. do jogurtu, albo zastosować (podobnie jak siemię) jako zamiennik jajka w wypiekach.
Ważne: dzienne spożycie nasion szałwii hiszpańskiej nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczki).
CHIA PUDDING
- 3 łyżeczki nasion chia
- 1/2 szklanki mleka bez laktozy/ mleka roślinnego / mleka kokosowego
- łyżeczka syropu z agawy/stewii/ innego naturalnego słodzika
Złączyć składniki, zostawić w lodówce do powstania konsystencji kleiku/budyniu. Najlepiej na noc i zjeść na śniadanie z ulubionymi dodatkami ; )
Złączyć składniki, zostawić w lodówce do powstania konsystencji kleiku/budyniu. Najlepiej na noc i zjeść na śniadanie z ulubionymi dodatkami ; )
0 komentarze:
Prześlij komentarz