Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości odżywczych, mają także właściwości kwaso- albo zasadotwórcze. Dieta powinna się składać w 80 % z produktów zasadotwórczych i obojętnych i w 20 % z produktów kwasotwórczych. Współczesna dieta zawiera jednak odwrotne proporcje. Równowaga kwasowo-zasadowa pozwala utrzymać harmonię w naszym organizmie na poziomie pH 7,35-7,45.
Oznakami
zakwaszenia organizmu są :
ciemne kręgi pod oczami, bóle głowy, niestrawność,
pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności,
mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, uderzenia krwi do
głowy, osłabienie fizyczne.
Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi.
Zwiększenie udziału produktów o właściwościach zasadowych spowoduje, że odzyskasz wigor, nie będziesz narażony na stany apatii lub depresji oraz stracisz zbędne kilogramy! Wzmocnisz system odpornościowy, poprawisz działanie mózgu i nerek. Przyczynisz się do oczyszczenia organizmu i dostarczysz mu potrzebnych witamin i minerałów,a co za tym idzie poziom Twojej energii diametralnie wzrośnie !
Najlepsze produkty zasadotwórcze, przywracające równowagę pH :
Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi.
Zwiększenie udziału produktów o właściwościach zasadowych spowoduje, że odzyskasz wigor, nie będziesz narażony na stany apatii lub depresji oraz stracisz zbędne kilogramy! Wzmocnisz system odpornościowy, poprawisz działanie mózgu i nerek. Przyczynisz się do oczyszczenia organizmu i dostarczysz mu potrzebnych witamin i minerałów,a co za tym idzie poziom Twojej energii diametralnie wzrośnie !
Najlepsze produkty zasadotwórcze, przywracające równowagę pH :
-
owoce (awokado, dojrzałe
banany, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki,
grejpfruty )
-
warzywa (czosnek, buraki,
brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka
szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak, bakłażany, dynie,
cukinie, ogórki, sałaty liściaste,
botwina, , czarna rzodkiew )
-
wodorosty
-
nasiona dyni, migdały
-
tofu
-
woda mineralna
Najbardziej zakwaszające organizm produkty :
- tłusta wieprzowina
- produkty przetworzone
- fast food
- cukier i produkty zawierające cukier
- sztuczne słodziki
- sztuczne słodziki
- biała mąka pszenna
- biały ryż, biały makaron
- sery żółte
- kawa
- czarna herbata
- kakao i czekolada
- piwo
- sól
- biały ryż, biały makaron
- sery żółte
- kawa
- czarna herbata
- kakao i czekolada
- piwo
- sól
Jak
dokonać lepszego wyboru dla swojego pH ?
1.
Wybierz białe mięso, owoce morza zamiast mięsa czerwonego.
2.
Zamień białe na brązowe - produkty pszenne (biały
makaron,ryż,mąkę) zamień na razowy
3.
Zamiast mleka krowiego, wybierz mleko sojowe lub migdałowe.
4.Niech
w Twoich posiłkach przeważają warzywa nad mięsem i skrobią
5.Spożywaj
alkohol tylko w postaci wina wytrawnego
6.Zamiast
białego cukru używaj naturalnej stevii do słodzenia
7.Nie
smaż na maśle bądź oleju rafinowanym, użyj oleju kokosowego,
rzepakowego nierafinowanego bądź ryżowego
0 komentarze:
Prześlij komentarz