Odkwaś swój organizm i nabierz energii do życia !



Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości odżywczych, mają także właściwości kwaso- albo zasadotwórc
ze. Dieta powinna się składać w 80 % z produktów zasadotwórczych i obojętnych i w 20 % z produktów kwasotwórczych. Współczesna dieta zawiera jednak odwrotne proporcje. Równowaga kwasowo-zasadowa pozwala utrzymać harmonię w naszym organizmie na poziomie pH 7,35-7,45.

Oznakami zakwaszenia organizmu są : ciemne kręgi pod oczami, bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne.
Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi.

Zwiększenie udziału produktów o właściwościach zasadowych spowoduje, że odzyskasz wigor, nie będziesz narażony na stany apatii lub depresji oraz stracisz zbędne kilogramy! Wzmocnisz system odpornościowy, poprawisz działanie mózgu i nerek. Przyczynisz się do oczyszczenia organizmu i dostarczysz mu potrzebnych witamin i minerałów,a co za tym idzie poziom Twojej energii diametralnie wzrośnie !

Najlepsze produkty zasadotwórcze, przywracające równowagę pH :

- owoce (awokado, dojrzałe banany, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, grejpfruty )

- warzywa (czosnek, buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak, bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, , czarna rzodkiew )

- wodorosty
- nasiona dyni, migdały
- tofu
- woda mineralna

Najbardziej zakwaszające organizm produkty :

- tłusta wieprzowina
- produkty przetworzone
- fast food
- cukier i produkty zawierające cukier
- sztuczne słodziki
- biała mąka pszenna
- biały ryż, biały makaron
- sery żółte
- kawa
- czarna herbata
- kakao i czekolada
- piwo
- sól


Jak dokonać lepszego wyboru dla swojego pH ?

1. Wybierz białe mięso, owoce morza zamiast mięsa czerwonego.

2. Zamień białe na brązowe - produkty pszenne (biały makaron,ryż,mąkę) zamień na razowy

3. Zamiast mleka krowiego, wybierz mleko sojowe lub migdałowe.

4.Niech w Twoich posiłkach przeważają warzywa nad mięsem i skrobią

5.Spożywaj alkohol tylko w postaci wina wytrawnego

6.Zamiast białego cukru używaj naturalnej stevii do słodzenia

7.Nie smaż na maśle bądź oleju rafinowanym, użyj oleju kokosowego, rzepakowego nierafinowanego bądź ryżowego





0 komentarze:

Prześlij komentarz