WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z CUKINII



Składniki:

Kotlety około 12 sztuk:
- 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach i odciśniętej z wody (ok. 700g cukinii)
- 1 czubata szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
- ½–¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
- ½ szklanki pestek słonecznika
- ½ szklanki płatków owsianych
- 3 ząbki czosnku
- ½–1 średnia cebula
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1–2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2–3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- sól, pieprz

Burger:
- jajko
- bułka żytnia/kukurydziana
- sałata
- pomidor
- jogurt naturalny
- ketchup

Przepis

Kotlety:
Dzień przed przygotowywaniem dania zalej ciecierzycę ciepłą wodą. 
Dwie duże cukinie trzemy na grubych oczkach tarki, najlepiej do dużej miski wyłożonej czystą ściereczką. Następnie odstawiamy ją na około 5 minut, aż puści soki. Bardzo mocno odciskamy cukinię  z resztek wody i przekładamy jej 2 szklanki do nowej miski. Kaszę jaglaną przepłukujemy ciepłą wodą i gotujemy na miękko z wodą w stosunku 1:2. Do miski przekładamy ciecierzycę, obrany czosnek i cebulę oraz olej, sos sojowy i przyprawy. Całość miksujemy na gładką pastę. Do dużej miski z cukinią przekładamy pastę z ciecierzycy, kaszę jaglaną i porządnie mieszamy. W młynku mielimy pestki słonecznika oraz płatki owsiane, a następnie dodajemy je do masy na burgery. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub dodatkową porcją przypraw - u nas słodka i ostra papryka. Miskę odkładamy na 15 minut, aż masa zgęstnieje (płatki i słonecznik wchłoną wodę). Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Burgery formujemy zwilżonymi dłońmi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około 35 minut, pod koniec przekładając na drugą stronę (podważając je delikatnie łopatką). Gdy będą zarumienione i chrupiące z zewnątrz – są gotowe. 

Burgery:
Jajko smażymy na oleju kokosowym. Bułkę przecinamy na pół i smarujemy zmieszanym jogurtem naturalnym z ketchupem. Kładziemy na to sałatę, plasterek pomidora, przygotowany wcześniej kotlet i jajko sadzone. 

Smacznego :  )










1 komentarze:

  1. Przepis stąd: https://ervegan.com/2016/08/burgery-z-cukinii/

    OdpowiedzUsuń