PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE WARZYWNYM





Składniki

- 250g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 0,5 marchewki
- 0,5 pietruszki
- 3 szklanki jogurtu naturalnego
- kasza bulgur

- kostka rosołowa
- suszona pietruszka
- ewentualnie: pomidory koktajlowe, ulubione warzywa, surówka warzywna


Przepis

Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce na grubych oczkach. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę i przyprawy. Mięso mielone z indyka przyprawiamy solą i pieprzem, wbijamy do niego jajko i mieszkamy z łyżką mąki. Dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpeciki. Dorzucamy do marchewki i pietruszki, które duszą się w wodzie. W oddzielnym garnku gotujemy kaszę bulgur. Do warzyw i pulpetów dodajemy 1 łyżkę mąki i 3 szklanki jogurtu naturalnego i podgrzewamy mieszając (nie doprowadzamy do gotowania). Ugotowaną kaszę kładziemy na talerz, a na niej pulpety z indyka w sosie warzywnym. Całość posypujemy suszoną pietruszką, dodajemy pomidorki koktajlowe, bądź surówkę warzywną.
Smacznego :  )
















2 komentarze:

  1. kostka rosołowa ? przecież to sama chemia a uzyskać równie dobry smak to zaden problem...

    OdpowiedzUsuń