POMYSŁ NA OBIAD- ZRAZY WOŁOWE Z RYŻEM PARABOLICZNYM





Składniki: (7 szt.)
1 kg dobrego mięsa wołowego (bez ścięgien)
ogórki kiszone kilka sztuk
papryka czerwona

musztarda
do bulionu:
ziele angielski, listki laurowe, sól, pieprz wg uznania


Przgotowanie:

Mięso kroimy w poprzek włókien na długie plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą.
Ogórki kiszone kroimy na ćwiartki, a paprykę w cienkie paski.Na każdym plastrze układamy po kawałku ogórka i paryki. Zawijamy całość w roladkę i spinamy 1-2 wykałaczkami w poprzek.
Zrazy smażymy na rozgrzanym oleju kokosowm około 2 -3 min. Wszystkie obsmażone przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim (kilka kulek), listkami laurowymi (kilka szt.), sól, pieprz wg uznania na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie zrazy wyjmujemy z powstałego wywaru. Część wywaru mieszamy z puszką pomidorów (które wcześniej miksujemy na gładką masę). Chwilę razem gotujemy.

Zrazy podajemy polane sosem.

Do posiłku podajemy ryż paraboliczny oraz salatę

Smacznego : )






































.

2 komentarze:

  1. Pierwszy raz słyszę o takim ryżu :) Jest jakaś różnica w smaku? Dawno nie jadłam zrazów (chyba tak to się odmienia:P), aż mnie naszła ochota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no co Ty mówisz, że pierwsze słyszysz : P jest różnica w strukturze, musisz spróbowac : )

      Usuń