Składniki: (7
szt.)
1
kg dobrego mięsa wołowego (bez ścięgien)
ogórki
kiszone kilka sztuk
papryka czerwona
musztarda
do bulionu:
ziele angielski, listki laurowe, sól, pieprz wg uznania
Przgotowanie:
Mięso
kroimy w poprzek włókien na długie plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy
plaster lekko ubijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem i smarujemy z jednej
strony musztardą.
Ogórki
kiszone kroimy na ćwiartki, a paprykę w cienkie paski.Na każdym plastrze układamy
po kawałku ogórka i paryki. Zawijamy całość w roladkę i spinamy 1-2
wykałaczkami w poprzek.
Zrazy
smażymy na rozgrzanym oleju kokosowm około 2 -3 min. Wszystkie obsmażone
przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim (kilka
kulek), listkami laurowymi (kilka szt.), sól, pieprz wg uznania na
wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie zrazy wyjmujemy z
powstałego wywaru. Część wywaru mieszamy z puszką pomidorów (które wcześniej
miksujemy na gładką masę). Chwilę razem gotujemy.
Zrazy
podajemy polane sosem.
Do posiłku podajemy ryż paraboliczny oraz salatę
Smacznego : )
.
Pierwszy raz słyszę o takim ryżu :) Jest jakaś różnica w smaku? Dawno nie jadłam zrazów (chyba tak to się odmienia:P), aż mnie naszła ochota :)
OdpowiedzUsuńno co Ty mówisz, że pierwsze słyszysz : P jest różnica w strukturze, musisz spróbowac : )
Usuń